Meripartiotoiminta

Maskulaisessa partiotoiminnassa meripartiolla on pitkät perinteet. Jo 1950-luvulla niemenkulmalaiset partiopojat olivat tekemisissä purjehduksen kanssa. Meripartio onkin siis erottamaton osa maskulaista partiotoimintaa. Viime vuosina meripartiotoiminta on alkanut kiinnostaa yhä useampia nuoria lippukunnan edustajia. Purjehdusinnostuksen kasvua on edesauttanut meripartion esilletuonti lippukunnan kesäleireillä sekä uusittu venekalusto.

Merkittävä vaikutus meripartiotoiminnan suosion kasvuun oli Tuki ry:n vuonna 2000 hankkimalla purjeveneellä, Hemmingwayllä. Purjevene oli lippukunnan käytössä 10 vuoden ajan. Hemmingway alkoi kuitenkin käymään sisä- ja ulkotiloiltaan pieneksi, joten vuonna 2010 lippukunnan juhlistaessa 60-vuotista taivaltaan saimme käyttöömme uuden koulutusaluksen Hemmingway II:sen. Koulutusalus on tyypiltään Jonmeri 40 Classic ja sen on suunnitellut suomalainen Jorma Nyman, joka on myös Jonmeri-veneveistämön perustaja. Jonmeri 40 Classic on vakaakulkuinen, turvallinen ja kestävä. Veneessä on hyvät tilat erityisesti ulkona, missä suurin osa ajasta purjehduksilla pyritään olemaan. Muodoltaan vene on kapeaperäinen ja klassisen kaunis. Purjeveneen kotisatama sijaitsee Rymättylän Ajolanrannassa.

Vartioilla on mahdollisuus varata viikonloppupurjehduksia. Innokkaiden purjehtijoiden suuren määrän takia yön yli kestäviä purjehduksia järjestetään tarpeen mukaan myös viikolla. Hemmingwayllä purjehditaan viikonloppupurjehdusten lisäksi arkipäivinä. Vartioikäisille ja sudenpennuille on varattu omat päivänsä, samoin Tuki ry:lle. Tarkoituksena on, että kaikki halukkaat pääsevät kokeilemaan purjehtimista isommalla veneellä, vaikkeivät osaisikaan purjehtia.

Maskun Niemenkulmalla purjehditaan säännöllisesti kevytveneillä. Seurakunnalta käyttöön saadussa Kaunisniemessä järjestetään kesätorstaisin iltapurjehduksia vartioikäisille. Keskeisenä ajatuksena on tarjota nuorille mahdollisuus opetella merimiestaitoja sekä saada uusia elämyksiä. Vartioikäisten lisäksi Kaunisniemessä purjehtivat Vesikirput (Niemenkulman sudenpentulauma), jotka opettelevat vanhempien partiolaisten tavoin purjehtimaan.

Ajo-ohjeet Kaunisniemeen:

Aja Niemenkulman tietä n. 4,5km, linja-autopysäkin kohdalta käänny vasempaan Taipaleentielle, jota ajetaan n. 1km. Postilaatikkorivin luota käänny oikealle Tamminiementielle. Seuraavasta risteyksestä vasempaan Niskalan rantatielle, jatka pientä mutkaista hiekkatietä ja kurvaa oikealle pieneen ylämäkeen ja olet Kaunisniemen parkkipaikalla.

Lippukuntamme käytössä olevat veneet:

Käytössä olevaa purjehduskalustoa on viime vuosien aikana uudistettu. Siitä kuuluu kiitos Tuki ry:lle, joka on mahdollistanut venehankinnat. Neljästä viklasta myytiin kolme pari vuotta sitten ja tilalle ostettiin kaksi Still 525 -venettä sekä 380-luokkaan kuuluva kevytvene. Kyseinen venekalusto on käytössä seikkailija-ikäisten ja sitä vanhempien partiolaisten iltapurjehduksissa Niemenkulman Kaunisniemessä. Sudenpennut purjehtivat pääasiassa kuudella optimistijollalla.

Vuonna 2006 Tuki ry osti käyttöömme uuden saattoveneen ja moottorin. Saattovene on aina mukana Kaunisniemen purjehduksilla mahdollisten ongelmatilanteiden varalta.

Hemmingway II:

Hemmingway II

Hemmingway II

Jon 40 Classic
Suunnittelija Jorma Nieminen
Rakennusvuosi 1978
Lippukunnan käyttöön 2010
Pituus: 11.9 m
Leveys: 3.5 m
Syväys: 2.0 m
Uppouma: 8000 kg
Kölipaino: 3900 kg
Makuupaikat: 9-11

Jonmeri 40 Classic (Jon 40)

 

Still 525

Still 525

Still 525

Pituus 5,25 m
Leveys 2,00 m
Paino 240 kg
Purjeet:
Isopurje 9,6 m²
Fokka 3,7 m²
Spinaakkeri 13,0 m²

 

 

 

 

Scout 430
Scout 430
pituus 4,35m
leveys 1,64 m
Paino 130 kg
Maston korkeus 6,5m
Purjepinta-ala 10 m²

Lisäksi Kaunisniemessä on käytössä Still 380, 6kpl optimistijollia sekä
intiaanikanootteja ja kajaakkeja